Miten Foodoran kasvua vauhdittavat foodoralaiset itse? Outin ideasta syntyi huomattavaa edistystä ruoan verkkokauppaan
foodora Marketin kaupallista osastoa vetävä Outi Leskisen pohti, kuinka hän pystyy toteuttamaan omia ideoitaan foodoralla, kun hän hyppäsi mukaan foodora Market -tiimiin tammikuussa 2022.
Kehittymis- ja kehittämisintoinen Outi koki positiivisen yllätyksen jo ensimmäisinä viikkoinaan talossa; foodoralla kansainvälinen kasvukulttuuri ei ole vain korulause, vaan oikeaa arjen toimintaa.
Outille se näyttäytyi heti avoimena keskusteluna, matalan kynnyksen ideointiriihinä ja säännöllisenä puheyhteytenä eri maiden kollegoidensa kanssa.
Hänelle vahvistui tunne siitä, että täällä hän voisi tuoda omia ideoitaan esiin matalalla kynnyksellä, ilman korporaatiomaista jäykkyyttä.
Eikä Outi ollut väärässä!
Syksyllä 2022 hän olikin jo viemässä läpi ensimmäistä omasta ideastaan syntynyttä kehitysprojektia.
Millaisia vapauksia Outi sai ideansa toteuttamiseen? Millaista tukea Outi sai foodoralaisilta ympäri maailman? Mitä kehitysprojektin lopputuotoksena syntyi?

Arkipäiväisestä pulmasta syntyi projekti, jonka Outi tiimeineen toteutti kuukaudessa
Moni meistä tunnistaa varmasti tilanteen: et jaksa lähteä tekemään ruokaostoksia kivijalkakauppaan, joten suuntaat ruoan verkkokauppaan.
Toiveissasi on löytää haluamasi tarvikkeet nopeasti ja vaivattomasti.
Selaat tuotteita minuuttitolkulla, ja et meinaa löytää etsimääsi. Navigointi tuntuu hankalalta ja epäloogiselta.
Turhaudut, ja poistut sivulta pettyneenä.
Tämä tuttu, arkipäiväinen tilanne innoitti Outin ja hänen kahdeksanhenkisen tiiminsä pohtimaan – mitä jos tekisimme foodora Marketin ostokokemuksesta tämän maan ja ehkä koko maailman kärkiluokkaa?
Tavoitteena oli siis tehdä foodora Marketissa asioinnista mahdollisimman vikkelää ja vaivatonta asiakkaille.
Tämä visio mielessään, projektitiimin seuraavat viikot kuluivat pitkälti verkkokaupan tuotekategorioita selaamalla, analysoimalla ja vastuita jakamalla.
“Projektin toteutuksessa minulla oli vapaat kädet, ja se tuntui todella innostavalta. Sain käyttää luovuuttani tuotekategorioiden suunnittelussa ja toteutuksessa”, Outi kertoo.
Tuotekategorioita nimettiin ja luokiteltiin uudelleen, jotta asiakkaiden olisi mahdollisimman helppo löytää haluamansa tuote.
Lopputuloksena, huolellisen suunnittelun jälkeen, foodora Marketin tuotevalikoiman kategorioiden määrä kasvoi yli 30:llä! Myös tunnusluvuissa tapahtui selkeä parannus, joka vaikuttaa positiivisesti foodoran liiketoimintaan.
Kun ympärillä on kansainvälinen tiimi, sudenkuopat osataan välttää
Oman lähitiiminsä lisäksi, Outilla oli käytössään osaamista laajemminkin läpi projektin. foodoran emoyhtiö Delivery Heron tiimi auttoi analysoimalla muissa konsernin maissa tehtyjä testejä ja koostamalla niistä parhaita käytäntöjä.
Outin mukaan foodoralaisilta saadut vinkit ympäri maailman vauhdittivat projektin kulkua ja auttoivat välttämään myös yllättävät sudenkuopat.
Ideasta syntynyt projekti olikin valmis jo kuukaudessa.
“Hyödynsimme myös muiden maiden kokemuksia. Oli kiva saada vinkkejä ja kuulla, mikä on toiminut muualla ja mikä ei. Onhan se aika siistiä, että voimme hyödyntää oppeja esimerkiksi Aasiasta tai Latinalaisesta Amerikasta”, Outi sanoo.
Projektin myötä yksi asia oli Outille viimeistään selvää. foodoralla kasvun kehittäjinä toimivat foodoralaiset itse.
Ja se on hänelle yksi työarjen parhaimpia puolia!
“Meillä on hyvä keskusteluyhteys myös Euroopan muiden foodora Marketien kanssa. On kiva, että ajatuksia vaihdetaan säännöllisesti ja kerran kuussa istumme yhteiseen palaveriin oppimaan toinen toisiltamme”, Outi summaa.
Kokeilevassa kulttuurissa Outin on helppo tuoda ideoitaan pöytään
Vaikka foodora on iso yritys ja toimii kansainvälisesti yli 70 maassa, Outin mukaan arjessa vallitsee pienen yrityksen tapainen matala hierarkia ja rentous.
“Täällä asioita ei tehdä liian monimutkaiseksi. On hienoa olla mukana yrityksessä, jossa saan testata ja kokeilla rohkeasti. Data kyllä aina näyttää, onko kokeilu kannattanut”, Outi kertoo.
Kun ei tarvitse pelätä mokaavansa, omia ideoitaan on Outin mukaan helppoa tuoda pöytään.
“On kiva nähdä, että täällä ennemmin kokeillaan kuin mietitään liian pitkään. Jos joku menee pieleen, siitä aina opitaan uutta”, Outi lisää.
Myös Outin oma esihenkilö näyttää esimerkkiä inhimillisestä johtajasta, joka kuuntelee mielellään Outin ajatuksia ja asiantuntijuutta arjessa.
“Alusta saakka on tuntunut, että minun osaamiseeni luotetaan täällä. Usein esihenkilöni tulee kysymään minulta ja tiimiltäni mielipidettä ja vastauksia – eikä toisin päin”, Outi naurahtaa.