Johanna Siikaluoma: Millainen on foodora Suomen yrityskulttuuri?
Foodoran kasvun tavoitteet saavutetaan inhimillisen yrityskulttuurin kautta, kertoo Partner Operations Manager Johanna
Huhtikuussa 2022 Johanna Siikaluoma astui ensimmäisen kerran Foodoran Pasilan toimiston ovesta sisään. Hän tuli ensimmäiseen työpaikkakeskusteluunsa Foodoralle.

Saavuttuaan etuajassa hänellä oli hetki aikaa seurata toimistoelämää ja työkaverikohtaamisia avotilan sohvalla odotellessaan. Mieltä ilahduttivat ihmisten iloiset kohtaamiset ja moikkailut, kuulumisten kyselyt ja taustalta kuuluvat naurun remahdukset.
Tästä kaikesta Johannalle tuli lämmin tunne.
Sanotaan, että ensivaikutelma ei koskaan petä. On tämä sitten fakta tai ei, tässä kohtaa se piti paikkansa.
Nyt tuosta ensikohtaamisesta on kulunut viisi kuukautta ja työsuhteen alkamisesta neljä kuukautta.
Lämmin työilmapiiri on jokaisen foodoralaisen summa
”Minulla ei ole koskaan ollut toimistolla oloa, että jokin asia olisi huonosti. Ei ole käynyt mielessä kertaakaan, että onkohan kaikki tänään ihan hyvin”, Johanna sanoo.
”Jo ensikokemuksesta lähtien olen kokenut Foodoran työilmapiirin lämpimäksi. Minusta on aina tuntunut, että arvostamme toisiamme tasavertaisina riippumatta siitä, mitä työtä teet, tai millainen olet. Meistä kaikista välittyy positiivinen energia ja We can do -asenne”, Johanna kertoo omasta työelämäkokemuksestaan Foodoralla.
Inhimillinen ja toisista välittävä yrityskulttuuri ei ole meillä sattumaa. Sellaisen ylläpitäminen, vaaliminen ja edelleenkehittäminen on jatkuvaa, määrätietoista työtä ja yrityskulttuurin johtamista.
”Harva meistä onnistuu yksin omassa työssään –
eikä onneksi minunkaan tarvitse.”
”Yrityskulttuuri on paljon sitä, miten me kohtaamme toisemme ja asiakkaamme. Kaikki lähtee meistä jokaisesta itsestämme. On kuitenkin tärkeää, että me yrityksenä tämän mahdollistamme ja olemme tietoisia työtekijäkokemuksistamme”, Johanna jatkaa.
6 vinkkiä – näillä käytännön teoilla rakennetaan humaania yrityskulttuuria Foodoralla
Johanna työskentelee Foodoralla Partner Operations Managerina. Hän johtaa tällä hetkellä 14 osaajan Partner Operations -tiimiä, joka yhä kasvaa Foodoran liiketoiminnan laajentuessa ja kehittyessä.
Johanna haluaa jakaa omat ajatuksensa, joiden ohjaamana hän roolissaan jalkauttaa Foodoran arvoja arkeen:
#1 Unohda roolit, kun olet töissä
”Foodoralla kaikki ovat tasavertaisia tehtävästä riippumatta. Kenenkään ideat tai ajatukset eivät ole tärkeämpiä kuin toisen. Kaikkia kohdellaan yhdenvertaisesti – mikä on sallittua minulle, on sallittua sinulle. Toisaalta myös pelisäännöt koskevat kaikkia”, Johanna toteaa.
#2 Kun rekrytoit, rekrytoi arvomaailmaan
Vastaanottavaisuus, positiivisuus, empaattisuus ja sisukkuus ovat luonteenpiirteitä, joita Johanna arvostaa työkavereissaan.
”Näistä kumpuaa meille ominainen käyttäytyminen ja toiminta, jotka rakentavat yhteistä arvopohjaa ja yrityksemme kulttuuria”, Johanna kertoo.
”On tärkeää, että näen näitä henkilössä, jota olemme palkkaamassa. On tärkeää rekrytoida osaajia, joiden arvot ja toiminta vastaa yrityksen arvomaailmaa. Tästä ei tule tinkiä, vaikka toimialan työmarkkinatilanne saattaisi olla haastavakin”, Johanna lisää.
#3 Ole avoin muutokselle ja toisten näkemyksille
”Vaikka muutos ja kasvu haastavat meitä arjessa, itse näen muutoksen mahdollisuutena. Avoimuus ideoille ja erilaisille näkemyksille luo kokeilukulttuuria, joka auttaa meitä kaikkia työelämässä – myös sinua itseäsi”, Johanna tuumaa.
”On tärkeä myös tarttua ideoihin; käsitellä ne ja kokeilla. On ollut hienoa nähdä, miten testaamisen kautta saadaan myös liiketoiminnallisia onnistumisia”, Johanna summaa.
#4 Muista pyytää apua, ja tarjota sitä
”Harva meistä onnistuu yksin omassa työssään – eikä onneksi minunkaan tarvitse. Autetaan toisiamme ja pidetään lupauksista kiinni – näin rakennetaan yhteenhitsautuva ja toisiinsa luottava tiimi. Näin rakentuu myös vapaus tehdä asioita”, Johanna kiteyttää.
#5 Pistä itsesi likoon
”Ei ole olemassa niin pientä seikkaa, mitä en voisi tehdä. Meillä työntekijät ovat johtoa myöten kädet savessa työskenteleviä. Arjessa ei vain delegoida, vaan ollaan myös itse kiinnostuttu, miten jokin ongelma ratkeaa tai asia hoituu maaliin”, avaa Johanna pistä itsesi likoon -mentaliteettia.
#6 Pidä myös hauskaa
Töissä pitää ja saa olla hauskaa. Se ei tarkoita jatkuvia sirkushuveja tai hurlumheitä vaan olemista omana itsenä, toisten kuuntelua ja mieltä painavien asioiden selvittämistä.
”Kun jo edellä luetellut seikat toteutuvat yhteisessä arjessa, syntyy näiden kautta ilmapiiri, jossa uskalletaan pitää hauskaa. Vaikka ollaan töissä”, Johanna toteaa vielä lopuksi.
Ehkä tässä voisi olla jotain, mitä voit viedä omaan organisaatioosi tai toimintaasi?
Ei ole väliä kuka olet tai mistä tulet
Yrityksellä on toimitusjohtaja ja eri rooleissa työskenteleviä työntekijöitä. Foodoralla meistä jokainen on yhtä arvokas. Foodoralla ei ole hierarkiaa tai asemaan perustuvaa kumartelua.
Jokainen on yhtä arvokas – juuri sellaisena kuin on.
Johanna kertoo, että Foodoralla diversiteetti ei ole hanke tai erityinen huomion kohde arjessa. Se on sisäänrakentunut DNA:hamme. On ollut jo päivästä yksi. Jokainen foodoralainen saa olla paras versio itsestään.